Dünyadaki Uluslararası Öğrenci Hareketliliğini Etkileyen Etmenler ve Türkiyenin Uluslararası Öğrenci Barındırma Durumu

 

REFERENCE: (2015) Celal Karaca, Dünyadaki Uluslararası Öğrenci Hareketliliğini Etkileyen Etmenler ve Türkiye'nin Uluslararası Öğrenci Barındırma Durumu, 1. International Higher Education Studies Conference (IHEC) 2015, The Changing World and Higher Education : Identity, Policy and Reform Models, 14-16 Ekim 2015, Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul, Türkiye

 

ÖZET

UNESCO İstatistik Enstitüsü verilerine göre 2000 yılında 2,1 milyon olan uluslararası dolaşımdaki öğrenci sayısı, 2005 yılında 3 milyona, 2010 yılında ise 4,1 milyona ulaşmıştır. Bu sayının 2020 yılı itibariyle 7 milyonu aşacağı tahmin edilmektedir. Dünyada dolaşım halinde olan 4,1 milyon uluslar arası öğrencinin yaklaşık 2 milyonu Avrupa ülkelerinde, 880 bini Kuzey Amerika’da eğitim görmektedir. Ülke bazında baktığımızda en çok uluslar arası öğrenci kabul eden ilk beş ülkenin sırasıyla %17 oranıyla ABD, % 13 oranıyla Birleşik Krallık, % 7 oranıyla Avustralya, % 6 oranıyla Almanya ve % 6 oranıyla Fransa olduğu görülmektedir. Kanada ve Yeni Zelanda’da dâhil edildiğinde uluslararası öğrencilerin yarıya yakının İngilizce konuşulan ülkelerde bulunduğu dikkat çekmektedir. Türkiye yurtdışına öğrenci gönderen önemli kaynak ülkelerden biri konumundadır. UNESCO’nun 2012 yılı verilerine göre Türkiye’den 45 bin civarında öğrenci yurtdışında eğitim görmektedirler. Bu sayıyla Türkiye, yurtdışına en çok öğrenci gönderen ilk 10 ülke bandına yakındır. Türkiye’den uluslar arası dolaşımda bulunan öğrencilerin 11 bin civarı ABD’de, 5’er bin civarı Almanya ve Bulgaristan’da, 3’er bin civarı ise Birleşik Krallık, Avusturya ve Azerbaycan’da eğitim görmektedir.

 

Öğretmen Yetiştirmede Başarılı Bir Örnek Finlandiya

 

PDF: Click here to Download

REFERENCE: Karaca, C. (2016). Öğretmen Yetiştirmede Başarılı Bir Örnek: Finlandiya.  EYFOR-VII Uluslararası Eğitim Yönetimi Forumu Bildiriler Kitabı. (s. 316-317). Girne/KKTC

 

         Geçmişte olduğu gibi bugünde tüm dünya ülkeleri daha nitelikli ve donanımlı öğrenci ve dolayısıyla vatandaş yetiştirmek için çaba göstermektedir. Alanyazın incelendiğinde eğitimde başarılı sonuçlar almak için gerekli; eğitim teknolojisi imkânları, iyi hazırlanmış eğitim programları, iyi yönetilen ve denetlenen okullar ve nitelikli öğretmenler gibi farklı etkenlerin önemli olduğu görülmektedir. Bu etmenlerden biri olan nitelikli öğretmenler, eğitim sisteminin en önemli unsurlarından biridir. Zira yapılan farklı çalışmalarda, aynı öğrenme ortamında ve öğretimsel açıdan eşitlenmiş seviye gruplarındaki öğrencilerle yapılan öğretim uygulamalarında, öğretim performansı yüksek olan öğretmen rehberliğinde olan grubun uygulama başarısının, öğretim performansı düşük olan öğretmen rehberliğindeki gruba göre çok daha yüksek olduğu sonuçları yer almaktadır. Dolayısıyla nitelikli öğretmen yetiştirme eğitimde başarı için hayati öneme sahip bir konudur.

            Nitelikli öğretmen yetiştirme bağlamında dünyadaki farklı ülkelerin uyguladıkları öğretmen yetişme modellerinin incelenmesi faydalı olacaktır. Bu modeller arasından özellikle olumlu çıktılar veren, öğretmen yetiştirmede başarılı bir örnek olan Finlandiya Modeli bu çalışma kapsamında incelenmektedir. Bu çalışma döküman incelemesi ile Tampare şehrine yapılan bir çalışma ziyaretinde yapılan gözlem ve görüşmelerden elde edilen veriler ışığında oluşturulmuştur. Çalışma öğretmen adayı öğrencilerin seçimi, hizmet öncesi eğitim ve hizmetiçi eğitim olmak üzere üç bölüm halinde ele alınmaktadır.

 Marka Kent Olma Yolunda Aksaray Üniversitesi Mevcut Durum ve Öneriler

 

PDF: Click here to Download

REFERENCE: Karaca, C. (2016). Marka Kent Olma Yolunda Aksaray Üniversitesi: Mevcut Durum ve Öneriler. M. S. Yıldız, A. Can, M. Özkaya, & V. Armağan (Eds.) 1. Uluslararası Aksaray Sempozyumu Bildiri Kitabı İçinde (ss.164-177). Aksaray: Aksaray Üniversitesi.

 

Özet

Üniversiteler bulundukları şehirleri, bölgeyi ve ülkeyi geliştiren önemli yapılardır. Dünya’da birçok üniversite yapmış olduğu ses getiren çalışmalarla bulunduğu şehrin ve ülkenin tanıtımına ve markalaşmasına katkı sunmaktadır. Örneğin dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer alan ve tüm dünyada tanınan Oxford Üniversitesi 150 bin civarı nüfusa sahip çok büyük sayılamayacak Oxford şehrinde bulunmaktadır.

2547 sayılı Yükseköğretim kanununda üniversitelerin görevleri 3 bölüm halinde ele alınmaktadır. Bunlar: bilimsel çalışma ve araştırmalar yaparak bilgi ve teknoloji üretmek, öğrencilerini Türk milletinin milli, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlerini taşıyan ve bir mesleğin bilgi, beceri, davranış ve genel kültürüne sahip vatandaşlar olarak yetiştirmek ve ülkenin refah ve mutluluğunu artırmak amacıyla; ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasına katkıda bulunmaktır.

Üniversitelerin bu üç misyonu ne derece yerine getirebildikleri ulusal ve uluslararası farklı kurum kuruluşlarca yapılan değerlendirmelerle izlenebilmektedir. Çin merkezli The Academic Ranking of World Universities (ARWU), İngiltere merkezli Times Higher Education World University Rankings (TIMES), İspanya merkezli Webometrics Ranking of World Universities (Webometrics), İngiltere merkezli QS World University Rankings (QS) ve Türkiye merkezli University Ranking by Academic Performance (URAP) üniversitelerin performanslarını farklı ölçütlere göre değerlendiren kuruluşlardan bazılarıdır. Üniversitelerin akademik performanslarını değerlendirmeleri ve gelişim stratejileri üretmeleri için diğer üniversiteler arasındaki durumlarını bilmeleri önemlidir. Yayın sayısı, atıf sayısı, uluslararası işbirliği, kazanılan uluslararası ödüller, uluslararası öğretim elemanı-öğrenci ve araştırma sayısı, etki değeri yüksek dergilerde yayınlanan makale sayısı ve üretilen proje sayısı bu kuruluşların değerlendirmelerde kullandıkları ölçütlerdendir. Bu anlamda üniversitelerin bu alanlardan hangilerinde daha güçlü ve hangilerinde daha zayıf olduklarını bilmeleri geleceğe dönük daha etkili stratejik planlar geliştirmelerine yardımcı olacaktır.

Bu çalışma kapsamında farklı raporlar ve veriler ışığında Aksaray Üniversitesinin mevcut durumu incelenmekte, 2006 yılında kurulmuş olduğu da düşünülerek mevcut durumunu daha yukarı seviyeye taşıması için öneriler getirilmektedir.

Anahtar Kelimeler: Aksaray Üniversitesi, Yükseköğretim, Performans, Üniversite Sıralamaları

Ters Yüz Öğrenme için Video Öğrenme Yönetim Sistemleri

 

PDF: Click here to Download

REFERENCE: Karaca, C. (2016). Ters Yüz Öğrenme için Video Öğrenme Yönetim Sistemleri.  EYFOR-VII Uluslararası Eğitim Yönetimi Forumu Bildiriler Kitabı. (s. 189-190). Girne/KKTC

 

        Harmanlanmış öğrenmenin bir alt kolu olan ters yüz öğrenme; öğrencilere ev ödevi vermek yerine, ders öncesinde verilen ders materyalleri ile teorik konuların evde öğrenildiği, ders içerisinde ise daha fazla uygulama yapılarak daha üst düzey öğrenmeler sağlamayı amaçlayan bir yöntemdir. Bu yöntemde alt düzey öğrenmeler ders öncesinde gerçekleşirken, daha üst düzey öğrenmeler ders içerisinde öğretmen rehberliğinde yapılan etkinliklerle kazandırılmaktadır. Örneğin Bloom’un bilişsel öğrenme basmaklarına göre bilgi ve kavrama basamağındaki öğrenmeler ders öncesinde; uygulama, analiz, sentez ve değerlendirme basamaklarındaki öğrenmeler ise sınıfta kazandırılmaya çalışılmaktadır. Teorik konuların öğrenilmesi ders öncesinde yapıldığı için sınıf içerisinde uygulamalı etkinliklere daha fazla zaman ayrılabilmektedir.

       Videoların eğitimde kullanılması konusunda yapılan araştırmalar incelendiğinde, videonun öğretim sürecine olumlu katkı sunduğu görülmektedir. Video; öğrencilerin anlamasını kolaylaştıran, kendi hızlarında öğrenmelerine imkan sunan, daha fazla duyu organına hitap eden, ilgi çeken ve akademik başarıyı artıran etkili bir ders materyalidir. Etkileşimli videolar, geleneksel videolardan farklı olarak, öğrenciyi süreçte pasif bir izleyici olmaktan çıkaran ve daha aktif olmasını sağlayan bir yapıya sahiptir. Öğrenci, etkileşimli videoyu izlerken kendisine yöneltilen soruları yanıtlayabilmekte, yanıtlarına ilişkin geribildirimler alabilmekte, videoda geçen kavramlara ilişkin yansıtmalar yapabilmekte ve tüm bu süreç öğretmen tarafından değerlendirmektedir.